48-річний житель Черкаського району після вживання в’ялено-копченої риби захворів на ботулізм

Восьмий випадок захворювання на ботулізм з початку року зареєстровано на Черкащині – цього разу отруївся 48-річний житель села Леськи Черкаського району. 

Про це повідомляє Kanos із посиланням на інформацію Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Хворий 18 серпня 2024 року вживав в’ялено-копчену рибу лящ, яку виготовив у травні поточного року власноруч в домашніх умовах з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів, що й стало причиною захворювання.

Симптоми отруєння у чоловіка виникли за кілька годин потому: загальна слабкість, нудота, багаторазова блювота, розлади зору (двоїння в очах), поперхування при ковтанні, сухість у роті. Після звернення до швидкої медичної допомоги 19 серпня 2024 хворого шпиталізували до комунального некомерційного підприємства «Черкаська центральна районна лікарня», де йому провели інфузійну та антибактеріальну терапію.

У зв’язку з підозрою на ботулізм для подальшого лікування пацієнта перевели до КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня», де він наразі перебуває у відділенні інтенсивної терапії.

У день шпиталізації потерпілому ввели протиботулінічний антитоксин.

Наразі стан пацієнта залишається важким.

Ботулізм – дуже небезпечна хвороба, яка може призвести навіть до летальних наслідків. Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, у яких накопичилися ботулотоксини.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, рідше – овочі.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені  продукти домашнього приготування. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

Аби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби домашнього приготування;
  • м’ясних та грибних консервів домашнього виробництва;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше).

Характерні симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія легкої хвороби. У подальшому з’являється порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі — усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.

При підозрі на отруєння не зволікайте і незалежно від тяжкості перебігу захворювання негайно викликайте швидку допомогу. Тільки кваліфікована допомога в умовах стаціонару з введенням ботулінічного антитоксину врятує вам життя!

Оскільки ботулізм дуже серйозне захворювання, що викликає незворотні наслідки і може призводити до смерті хворого, займатися самолікуванням категорично заборонено!

Хворобу легше попередити, ніж лікувати. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!

Нагадаємо нещодавно ми писали про те, що «спекотна хвиля» надійшла на Черкащину і в найближчі два дні вона тільки посилиться.

Liza

Recent Posts

Запуск центральної котельні у Каневі відкладається

Виконавчий комітет 16 жовтня ухвалив рішення «Про початок опалювального періоду 2025-2026», яким передбачалося запустити центральну…

8 години ago

У Каневі шукають можливості замінити всі пошкоджені внаслідок атаки вікна безкоштовно

Про наслідки ракетно-дронової атаки на Канів 10 жовтня та їх ліквідацію говорили під час засідання…

10 години ago

Захисника із Бобрицької громади нагородили почесною відзнакою «Золотий хрест» (фото)

Жителя Бобрицької громади Сергія Пісьмака нагородили почесним нагрудним знаком «Золотий хрест». Про це повідомляє Kanos…

10 години ago

64-річний переселенець організував на Черкащині «ухилянтську схему» (фото)

Служба безпеки ліквідувала ще одну схему ухилення від мобілізації, яка діяла на Черкащині. Про це…

15 години ago

Члени виконкому ухвалили рішення про запуск центральної котельні

Відповідне рішення ухвалили під час позачергового засідання виконавчого комітету Канівської міської ради, що відбулося у…

15 години ago

Чому SEO все ще важливе у 2025?*

Попри бурхливий розвиток технологій і появу нових каналів просування, SEO залишається одним із ключових інструментів…

1 день ago