Цього року в Черкаській області вже зареєстровано три випадки отруєння дикорослими грибами, внаслідок яких постраждали три особи. Це жителі селищ міського типу Драбів, Катеринопіль та Чорнобай. 29-річний чоловік із Катеринополя внаслідок отруєння грибами помер.

Про це повідомляє Kanos із посиланням на інформацію із сайту Прочерк.

Як запобігти отруєнню дикорослими грибами, які симптоми і що робити при появі перших ознак отруєння – про це журналістам телекомпанії «Антена»  розповіла Юлія Сокирка, начальник відділу державної санітарно-епідеміологічної експертизи та адміністративних послуг управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Щоб уникнути отруєння грибами, необхідно:

- чітко знати морфологічні ознаки їстівних та отруйних грибів, характерні відмінності між їстівними грибами та отруйними двійниками;

- не збирати невідомих грибів, брати до кошика тільки ті гриби, стосовно яких відсутні сумніви, що вони їстівні;

- не купувати дикорослі гриби на стихійних ринках, у місцях несанкціонованої торгівлі;

- дотримуватися правил зберігання та кулінарної обробки.

Не рекомендовано вживати гриби, навіть якщо ви впевнені в їх якості, жінкам у період вагітності і грудного вигодовування, дітям до 12 років, людям літнього віку.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів.

Основними ознаками отруєння грибами є нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, можливе запаморочення, поява галюцинацій та марення.

При появі перших симптомів отруєння промийте шлунок водою, випивши кілька склянок кип’яченої води, та прийміть сорбенти.

Найголовніше — терміново звернутися за медичною допомогою.

Нагадаємо нещодавно ми писали про те, що  73 нові випадки захворювання на COVID-19 виявили за два дні на Канівщині