Головне управління Держпродспоживслужбою Черкащини проводить моніторинг дотримання  санітарно-профілактичних та протиепідемічних заходів, встановлених Головним  державним санітарним лікарем України, на агропродовольчих ринках.

Про це повідомляє «Kanos» із посиланням на інформацію із сайту ГУ Держспоживслужби у Черкаській області.

Держпродспоживслужбою області внесено відповідні пропозиції стосовно можливості відновлення функціонування агропродовольчих ринків на засідання місцевих комісій з ТЕБ та НС. Наразі фахівці служби беруть участь у комісійних, спільно з представниками Національної поліції та органів місцевої влади, перевірках ринків. Щоденно не менш як два працівники служби здійснюють позапланові заходи державного нагляду (контролю) за виконанням протиепідемічних вимог  на території кожного ринку.

Впродовж  1- 3 травня поточного року в області відновили роботу агропродовольчі ринки у Чигирині, Городищі, Кам’янці, Христинівці, Тальному, за результатами їх обстежень суттєвих порушень встановлених вимог не зареєстровано.

Разом з тим,  фахівцями Держпродспоживслужби спільно з територіальними органами Національної поліції було ліквідовано два осередки стихійної торгівлі  в Умані та Чигирині.

Головний державний санітарний лікар України затвердив перелік таких вимог щодо профілактичних заходів протидії поширення коронавірусної хвороби COVID-19 під час торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках:  

  • наявність реєстрації агропродовольчого ринку як оператора ринку харчових продуктів;
  • допуск працівників та відвідувачів на територію ринку виключно за наявності вдягнутої медичної маски (респіратора);
  • проходження безконтактного температурного скринінгу;
  • наявність на кожному вході (в’їзді) на територію ринку диспенсерів з антисептиком;
  • кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території ринку, не більше одного на 10 кв. м торговельної площі;
  • відстань між місцями продавців – не менше трьох метрів, місця торгівлі мають бути обладнані захисними екранами між продавцями та покупцями (з плівки або пластику);
  • проведення дезінфекції контактних поверхонь кожні три години, прибирання та дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торговельні місця в кінці кожного робочого дня;
  • відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до ринку території;
  • забезпечення постійного інформування відвідувачів щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватися;
  • агропродовольчі ринки зобов’язуються дотримуватися вимог щодо профілактичних заходів протидії поширення COVID-19 та оперативного усунення порушень.

 Нагадаємо нещодавно ми писали про те, що карантин в Україні продовжили до 22 травня.