У Черкасах зареєстрували черговий випадок ботулізму, жінку у важкому стані госпіталізували у лікарню.

Про це повідомляє «Kanos» із посиланням на інформацію головної санітарної лікарки області Людмили Кравченко, опубліковану на сайті «Суспільного».

19-річна жителька Черкас потрапила до лікарні після вживання в’ялено-копченої плотви промислового виробництва.

Разом із чоловіком вона купила її в рибному кіоску по вулиці Юрія Іллєнка.

Симптоми отруєння у жінки проявилися вже наступного дня – спостерігалися розлади зору, порушення ковтання, нудота, загальна слабкість. Тоді викликали «швидку».

Черкащанку у важкому стані госпіталізували до Черкаської міської інфекційної лікарні. Наразі її лікують у відділенні інтенсивної терапії.

Медики ввели протиботулінічний полівалентний антитоксин.

Мікробіологічна лабораторія обласного лабораторного центру проводить дослідження крові хворої на ботулотоксин.

На Черкащині впродовж І кварталу 2021 року в області зареєстровано три випадки захворювання на ботулізм з трьома потерпілими та одним летальним завершенням. Торік в Україні постраждало 123 особи, 5 померло.

Ботулізм – це харчове отруєння продуктами, в яких накопичилися ботулотоксини. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, грибів, овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

У ботулотоксину є особливість – розмножуватися «гніздовим способом». Тобто це не весь продукту, котрий міститься у банці буде заражений, а саме та частина де розмножився ботулотоксин. Якщо декілька осіб вживали продукцію, заражену збудником ботулізму, з однієї банки, то заразитись можуть не всі.

Всі випадки захворювання на ботулізм хворі пов'язують з вживанням консервації і рибних продуктів, більша частина яких власного виробництва, або придбана у місцях стихійної торгівлі.

Нагадаємо нещодавно ми писали про те, що на Черкащині виявили ще один випадок захворювання на ботулізм – цього разу після споживання сушеної риби.