На сьогоднішній день в акваторії Кременчуцького водосховища, особливо в межах м. Черкаси, кожен відпочиваючий чи рибак, може спостерігати як риба плаває біля поверхні води і не може зануритися в глиб.

Про це повідомляє «Kanos» із посиланням на інформацію Черкаського рибоохоронного патруля.

Навряд чи хто замислювався над тим, що причиною всьому - це наявність в рибі хробака-ремінця (солітера). Це білий і довгий черв'як, який розвивається в черевній порожнині риби. Перебуваючи в черевній порожнині риби, ремінець досягає статевої зрілості черв'яком, після чого вже розпочинає своє розмноження, залишаючи яйця. Від риби солітер потрапляє в черевну порожнину птахів, які харчуються рибою.

Зараження цим паразитом найбільше схильні такі види риб, як: лящ, плоскирка, краснопірка, сазан, короп, щука, окунь.

Потрапляючи в кишечник разом з їжею, а потім, в порожнину тіла риби, паразити ростуть, харчуються за рахунок господаря, здавлюють внутрішні органи, викликають порушення їх функцій. У процесі росту цей паразит пошкоджує плавальний міхур, який після цього не може функціонувати.

Людям які наважуються споживати заражену рибу, слід знати: усунення дорослого солітера з риби жодним чином не є гарантією від не зараження паразитами. Справа в тому, що личинки досить стійкі до зовнішнього впливу. Після видалення нутрощів з черева тварини можуть залишитися яйця глиста, тому рибу потрібно добре промити і піддати термічній обробці. Солітер в рибі гине, якщо смажити або варити м’ясо при 55 градусах. Крім того, відомо, що паразит не виносить низьких температур. Так, глисти в рибі гинуть, якщо заморозити продукт на 10 і більше годин.

А от чого не потрібно вживати, то це в’ялену, суху, копчену та сиру рибу. Адже дані види риб не проходять температурної обробки, після чого люди заражаються ремінцями, які в свою чергу, можуть спричинити ряд захворювань та неприємних наслідків.

Не піддавайте себе небезпеці, не вживайте заражену рибу! А якщо побачили на поверхні води рибу, яку з легкістю можна піймати руками, зловіть її і викиньте! Таким чином Ви зменшите шанси зараженню інших водних мешканців та птахів.

Для довідок: Смакові якості риби, після ураження паразитом, погіршуються. Вся справа в тому, що цей паразит протягом тривалого часу не дозволяє рибі повноцінно рости і розвиватися.

Нагадаємо нещодавно ми писали про те, що на Черкащині під час відкриття полювання на пернату дичину на порушників складено 36 протоколів.