Попри те, що в Черкаській області діють обмеження на відвідування лісів через воєнний стан, випадки отруєнь грибами продовжують фіксувати.
Про це повідомляє Kanos із посиланням на інформацію Черкаського районного управління Держпродспоживслужби.
Цьогоріч на Черкащині зафіксовано 4 випадки отруєнь дикорослими грибами. Постраждало 6 осіб, серед них — 4 дітей. На щастя, без летальних наслідків.
Гриби — унікальний природний продукт: ароматні, поживні, з низькою калорійністю. Проте, поряд із користю, вони приховують чимало ризиків. Через особливу структуру гриби легко накопичують токсини, важкі метали та навіть радіоактивні речовини, якщо ростуть біля доріг, промислових зон або звалищ.
- Як убезпечити себе?
 
- Збирайте гриби лише в екологічно чистих місцях.
 - Не беріть невідомих або сумнівних видів — навіть «на пробу».
 - Перед приготуванням ретельно очищуйте та відварюйте гриби.
 - Не вживайте старих, червивих або пересушених грибів.
 - Не купуйте «з рук» — лише перевірені джерела.
 
За рекомендацією МОЗ України, вживання грибів протипоказане:
- дітям до 12 років;
 - вагітним і жінкам, які годують грудьми;
 - людям похилого віку.
 
Отруєння грибами — одне з найважчих для лікування. Якщо після споживання грибів ви відчули слабкість, нудоту чи біль у животі — негайно звертайтеся до лікаря. Пам’ятайте: найкраща профілактика — обережність і здоровий глузд.
Нагадаємо нещодавно ми писали про те, що листопад стартує на Черкащині теплою та сонячною погодою.