Восьмий випадок захворювання на ботулізм з початку року зареєстровано на Черкащині – цього разу отруївся 48-річний житель села Леськи Черкаського району.
Про це повідомляє Kanos із посиланням на інформацію Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб.
Хворий 18 серпня 2024 року вживав в’ялено-копчену рибу лящ, яку виготовив у травні поточного року власноруч в домашніх умовах з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів, що й стало причиною захворювання.
Симптоми отруєння у чоловіка виникли за кілька годин потому: загальна слабкість, нудота, багаторазова блювота, розлади зору (двоїння в очах), поперхування при ковтанні, сухість у роті. Після звернення до швидкої медичної допомоги 19 серпня 2024 хворого шпиталізували до комунального некомерційного підприємства «Черкаська центральна районна лікарня», де йому провели інфузійну та антибактеріальну терапію.
У зв’язку з підозрою на ботулізм для подальшого лікування пацієнта перевели до КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня», де він наразі перебуває у відділенні інтенсивної терапії.
У день шпиталізації потерпілому ввели протиботулінічний антитоксин.
Наразі стан пацієнта залишається важким.
Ботулізм – дуже небезпечна хвороба, яка може призвести навіть до летальних наслідків. Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, у яких накопичилися ботулотоксини.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, рідше – овочі.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.
Аби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби домашнього приготування;
- м’ясних та грибних консервів домашнього виробництва;
- якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
- якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше).
Характерні симптоми ботулізму:
- порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
- сильно виражена сухість у роті;
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
- запаморочення;
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
- ураження м’язів шиї та кінцівок.
Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія легкої хвороби. У подальшому з’являється порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі — усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.
При підозрі на отруєння не зволікайте і незалежно від тяжкості перебігу захворювання негайно викликайте швидку допомогу. Тільки кваліфікована допомога в умовах стаціонару з введенням ботулінічного антитоксину врятує вам життя!
Оскільки ботулізм дуже серйозне захворювання, що викликає незворотні наслідки і може призводити до смерті хворого, займатися самолікуванням категорично заборонено!
Хворобу легше попередити, ніж лікувати. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!
Нагадаємо нещодавно ми писали про те, що «спекотна хвиля» надійшла на Черкащину і в найближчі два дні вона тільки посилиться.