Житель села Бубнівська Слобідка Золотоніського району вживав в’ялено-сушену рибу, виготовлену в домашніх умовах.

Про це повідомляє Kanos із посиланням на інформацію Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Симптоми отруєння у хворого з’явилися вже наступного дня після споживання зараженого продукту: блювота, загальна слабкість, порушення зору, біль у животі, діарея, порушення ковтання.

23 травня у важкому стані з діагнозом «Харчова токсикоінфекція. Ботулізм», швидкою медичною допомогою потерпілого доставили до КНП «Золотоніська багатопрофільна лікарня» ЗМР.

Того ж дня хворому ввели протиботулінічний гептавалентний антитоксин. Наразі пацієнт перебуває на лікуванні, епідрозслідування триває.

Ботулізм – це важке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин. Збудник Clostridium botulinum небезпечний тим, що потрапляючи до харчового продукту, не змінює його колір, смак та запах.

Лікування ботулізму здійснюється лише протиботулінічною сироваткою. Вона – єдиний ефективний засіб специфічного лікування, без якого шанси вилікуватися дуже низькі.

Що раніше відбудеться звернення до лікувально-профілактичного закладу, то раніше буде поставлений діагноз і проведене специфічне лікування.

Нагадаємо нещодавно ми писали про те, що жителів Канівської громади закликають стати донорами для захисників.